nu är det jullov
Jag hade min låtsasfödelsedag igår, fick en jättefin present! Håller på och leker lite med den nu.
Idag har det köpts julgran. Och jag har pyntat granen och huset som en galning. Det luktar saffransbullar, pepparkakor och gran. Det känns som det snart är jul. Det är det också. Den mysigaste stunden på året.
Men det känns inte som det brukar, inte riktigt lika bra.
Julmusiken är på hela tiden. Jag lyssnar och sjunger med i alla jullåtarna. Jag tycker om att sjunga med i dem, det vet du väl. Och jag minns att du inte tycker om dem så mycket alls. Fast det var väl julen överhuvudtaget också. Jag förstår det lite nu.
God Jul ändå! (i förskott)
Det skulle kunna vara värre
Ur boken "En sorts kärlek" av Ray Kluun
"Lägg av. Vad skulle jag säga till en psykolog?
Att jag hade 3,5 promille i kroppen och hamnade i en bilolycka eftersom jag körde som en fullständig dåre när min fru hade ringt när jag låg i sängen med en praktikant och ett ex - som för övrigt också är god vän med min fru - och att allt egentligen berodde på att jag tidigare under kvällen bråkat med min älskarinna - som jag trots löftet till min fru om att inte träffa andra kvinnor mer innan hon är död (hon har nämligen cancer och kommer att dö inom kort) ändå fortfarande knullar - och om doktorn kan råda mig också i denna fråga?"
Ja, det skulle kunna vara mycket värre faktiskt.
"Det finns alltid en anledning att ta med en spettkaka hem"
Från www.skane.com
"Den är en fröjd för både ögat och gommen, Skånes internationellt mest kända matsymbol, spettkakan. Fler och fler köper den handgjorda kakan av sockerspröd maräng för att fira, för att njuta eller bara för att den är så vacker. Det finns alltid en anledning att ta med en spettkaka hem!"
"Ursprunget till denna tornliknande specialitet, som ibland också stavas spettekaka, och på skånska kallas spiddekaga, kan spåras till 1500-talets Tyskland. Redan på 1600-talet åts det spettkaka i svenska hovkretsar och i början av 1800-talet var kakan väl etablerad i Sverige som fest- och bröllopskaka ute i bygderna.
Numera åtnjuter den en status som är nära nog unik i Sverige, den är nämligen erkänd som en regional specialitet av EU. En europeisk hedersbetygelse som betyder att bara i Skåne får man göra äkta spettkaka. Precis som man bara får göra champagne i Champagne!"
"Numera är det visserligen sällsynt att kakan görs med handkraft och gräddas över öppen eld, men det är fortfarande ett tidskrävande hantverk."
"Av färska ägg, potatismjöl och socker (proportionerna brukar vara en familjehemlighet!) görs en luftig smet som spritsas på roterande konformade metallspett som upphettas. Därefter får smeten torka, snarare än gräddas, innan nästa lager smet läggs på. Det kan bli upptill 9-10 stycken lager av smet som ska läggas på och gräddas, en process som tar flera timmar. Då kakan torkat ordentligt lossas den försiktigt från spettet och dekoreras, vanligtvis med sockerkristyr i rosa och vitt."
Dags att sprida lite kunskap om den underbara spettekakan tyckte jag! Det sista stycket kan ju vara speciellt användbart för de som har lovat mig att själva göra en fin spettekaka till mig, i utbyte mot all öl i världen!

Är den inte jättevacker!